sobota, 15 listopada 2014

Bogusiowy Strogonow

Strogonow jest to bardzo pyszne danie jednogarnkowe. 

Na obiad albo kolacje.

Chłopcy uwielbiają.

To danie skradło kiedyś mojej serce.: ) 




Przepis ( 4-5 osób)

500 g polędwica wołowa - opcjonalnie może być pierś z kurczaka 
400 - 500 g  pieczarek 
100 g masła 
200 ml koncentratu pomidorowego 
2-3 średnie cebule
800 ml  śmietanki 30 % ( może być 18 - dla osób dbający o linie :) ) 
musztarda
sól, pieprz
natka pietruszki

Wykonanie :

1. Polędwicę wołową  kroimy w paseczki ( można też w kosteczkę )  . Doprawiamy solą i pieprzem, opruszamy mąką i smażymy na gorącym oleju . 

Na zdjęciu Strogonow wykonany z piersi z kurczaka. Oczywiście oryginalny przepis zawiera polędwiczkę wołową, ale wiadomo jak to jest.  "Uboższą" wersję można zrobić z piersi z kurczaka :)




2. Kroimy pieczarki w kształt ząbka czosnku i obsmażamy na patelni. Po usmażeniu odlewamy smak.




3. W garnku 5-litowym  rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy, aż się zeszkli. 

4. Wkładamy koncentrat, zasmażamy. Następnie dodajemy 3 stołowe łyżki delikatnej musztardy. 



4. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki i zasmażamy. Zdejmujemy z ognia , zalewamy śmietaną , jeżeli jest za gęste dolewamy wodę. Zagotowujemy mieszając, wkładamy pieczarki i mięso . Chwilę gotujemy 



5. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.



Strogonow podajemy z kładzionymi kluseczakami półfrancuskimi lub z pieczywkiem 




SMACZNEGO 



1 komentarz: