Strogonow jest to bardzo pyszne danie jednogarnkowe.
Na obiad albo kolacje.
Chłopcy uwielbiają.
To danie skradło kiedyś mojej serce.: )
Przepis ( 4-5 osób)
500 g polędwica wołowa - opcjonalnie może być pierś z kurczaka
400 - 500 g pieczarek
100 g masła
200 ml koncentratu pomidorowego
2-3 średnie cebule
800 ml śmietanki 30 % ( może być 18 - dla osób dbający o linie :) )
musztarda
sól, pieprz
natka pietruszki
Wykonanie :
1. Polędwicę wołową kroimy w paseczki ( można też w kosteczkę ) . Doprawiamy solą i pieprzem, opruszamy mąką i smażymy na gorącym oleju .
Na zdjęciu Strogonow wykonany z piersi z kurczaka. Oczywiście oryginalny przepis zawiera polędwiczkę wołową, ale wiadomo jak to jest. "Uboższą" wersję można zrobić z piersi z kurczaka :)
2. Kroimy pieczarki w kształt ząbka czosnku i obsmażamy na patelni. Po usmażeniu odlewamy smak.
3. W garnku 5-litowym rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy, aż się zeszkli.
4. Wkładamy koncentrat, zasmażamy. Następnie dodajemy 3 stołowe łyżki delikatnej musztardy.
4. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki i zasmażamy. Zdejmujemy z ognia , zalewamy śmietaną , jeżeli jest za gęste dolewamy wodę. Zagotowujemy mieszając, wkładamy pieczarki i mięso . Chwilę gotujemy
5. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Strogonow podajemy z kładzionymi kluseczakami półfrancuskimi lub z pieczywkiem
SMACZNEGO
Pychotka :-)
OdpowiedzUsuń