PIERNICZKI
Z przepisu na pierniczki , korzystam już 3 lata. Jest sprawdzony, wykonanie proste, a pierniczki pyszne :)
Składniki :
50 dag miodu
30 dag cukru pudru
20 dag margaryny
1 kg mąki
3 łyżeczko sody
torebka przypraw do piernika
2 łyżeczki kakao
2 jajka
5 łyżek mleka
torebka cukru waniliowego
szczypta soli
Wykonanie
W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, troszkę gotujemy. Dodajemy cukier i margarynę, rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż ostygnie. Następnie dodajemy mąkę, cukier waniliowy oraz sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Dodajemy sól i przyprawy oraz wlewamy mleko i wbijamy jaja.
Mieszamy na gładką masę ( trzeba w to włożyć troszkę siły ). Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na cały dzień - można , ale nie trzeba w zeszłym roku od razu piekłam i wyszły równie pyszne.
Ciasto na stolnicy zagniatamy dodając troszkę mąki, ponieważ ciasto jest klejące. Wałkujemy ciasto na ok 4 mm ( lepiej jak są grubsze - wtedy są lepsze :) ) wykrawamy pierniczki i pieczemy ok 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
UWAGA!! Pierniczki mogą nie dotrwać do Świąt :)
U nas zanim je dekorowaliśmy to 1/3 zniknęła :)
Jak ostygną dekorujemy lukrem. Jak zrobić lukier ?
Wsypujemy cukier puder, najlepiej przesiać przez sito i dodajemy ciepłą wodę. Mieszamy ,aż się składniki połączą. Można wsypać barwnik spożywczy, żeby lukier miał ładny kolorek.
A teraz fotorelacja :)
Nasze pierniki , są szczelnie zamknięte i ukryte głęboko, żeby wytrzymały do Świąt :)
SMACZNEGO
A bardzo Wam twardnieją potem? Bo ja będę się zabierać za takie świąteczne ciasteczka dość późno, bo teraz mam sajgon na głowie i nie chcę zrobić ciastek, które się będą nadawać do jedzenia za miesiąc :P
OdpowiedzUsuńW zależności jakie są grube, jak są cieniutkie to są twarde, trzeba czekać, aż zmiękną. Jak są grubsze, to od razu do zjedzenia :)
UsuńPrzecudne! I jakie kolorowe! *_*
OdpowiedzUsuń